Slik er det å eie “Norgesmesteren”!

For noen måneder siden ble verdens mest praktiske familiebil Touran solgt og vi valgte å slå til på en gunstig leasing  av Outlander PHEV gjennom Motorforum Ålesund.

Nå tenkte jeg det var på tide å komme med noen tanker rundt den erfaringen jeg har fått etter tre måneder som eier av denne meget populære bilen. Før du leser detter innlegget må du vite at undertegnede er kravstor og skikkelig petimeter når det kommer til bil. Så la oss dykke ned i Norges mest populære ladbare hybrid og finne ut om den fortjener de suverene salgstallene her til lands!

Utseendet

Outlander er en ganske stor og røslig SUV som har utseendet på sin side! Fra alle kanter ser denne bilen ganske så fin ut og var en av grunnene til at vi valgte den. Nå har alle lysene blitt LED, til og med grøftelysene. Det gir et moderne uttrykk samtidig som det lyser veldig godt i mørket.
VI valgte å lease en hvit S-edition som allerede stod klar på butikkgulvet, skulle jeg bestilt den annerledes ville det vært å lakkert taket svart, noe som kjennetegner mange av toppmodellene av Outlander PHEV som ruller på norske veier.
Jeg har en forkjærlighet til svarte lister og detaljer når bilen er hvit. Da må jeg komme med mitt første lille irritasjonsmoment med min nye bil, det er for mye krom! Med flere svarte detaljer ville den virkelig sett sporty ut og skilt seg fra Instyle og instyle+. Det skal sies at ting er forbedret med blant annet stiligere felger, takluke og svarte takrails.

Men som nevnt er dette, uansett utstyrsvariant, en bil som har utseendet med seg, ..

 

Innsiden

Interiøret er stilrent, lekkert og praktisk. Mitsubishi har gjort det trygt og enkelt med svart skinninteriør som er lett å holde rent. Skinninteriør er virkelig å anbefale for alle som har små barn i bil, for da blir det mye rot og søl.

Førerplassen er god og setet er elektrisk justerbart i nok retninger til at både liten og stor enkelt finner en behagelig sittestilling. Spesielt for de med behov for litt ekstra beinplass er denne bilen knall! Jeg kan kjøre setet til bakerste posisjon uten å komme i konflikt med bakovervendt barnestol, her er det ikke mange andre modeller som matcher.

Infotainment systemet har det aller meste man forventer i 2020, men det er litt knotete å bruke samtidig som man kjører. Med det mener jeg for mange valg og små ikon. Jeg kan ta et eksempel. Om man hører på DAB radio og ønsker å skifte til bluetooth lydkilde får man opp alle tilgjengelige tilkoblingsmuligheter som valg, selv om det kun er sammenkoblet bluetooth. Da skulle jeg ønske systemet selv filtrerte vekk usb video, usb lyd og ipod siden ingen av disse kildene er tilkoblet.

Lydanlegget har vært beryktet i Mitsubishi Outlander i alle år! Gjennom et samarbeid med Rockford Fosgate har de hatt et av de feteste anleggene med en stilig integrert sub i bagasjerommet. Nå har de gått over til å lage et eget system som heter “Mitsubishi power sound system”. Dette leverer ikke det samme trøkket fra bassen, men høyttalerne er kraftigere og lyden meget bra.

Både baksetet og bagasjerommet er svært romslig og en drøm for familier med stort plassbehov. Litt trangt i midtsetet om to bilstoler er montert med isofix, men barn får lett plass til å sitte der. Denne bilen har også isofix i framsetet, noe som kan være ganske så kjekt for ungene og praktisk for å holde barna våken på bilturen hjem etter middag hos svigers! (Husk å skru av airbagen!)

Teknologi

Outlander følger med i tiden og man skal være godt bevandret i bilverden for å tenke over at noe mangler.

Den fjernstyrte løsningen for å styre noen av bilens funksjoner heter Mitsubishi Remote. Dette fungerer ved at bilen har et eget nettverk man må koble seg til, akkurat som trådløst nett hjemme. Når man er tilkoblet dette nettverket og har lastet ned appen kan man sette opp mange av bilens innstillinger fra telefonen.
Man kan sette opp timer for lading og forvarming av kupeen til avreisetidspunkt, noe som er nyttig for å beholde mest mulig rekkevidde med elektrisk kjøring på kalde dager.
Alt dette kan også gjøres på infotainment systemet selvfølgelig, men det er mye enklere på appen.

Optimalt sett skulle bilen vært “online” slik man kunne bruke appen fra hvor som helst, for å slippe å være innenfor bilens eget nettverk.

En annen greie er at bilens system er utfordrende å overstyre når det er vintertemperaturer ute. Om bilen står i “normal” vil motoren starte uansett om batteriet er fulladet. Dette kan overstyres ved å starte systemet og velge EV-modus og i tillegg skru av varmeapparat før du starter motoren. Må innrømme jeg synes det er litt frustrerende at bilen ikke velger strøm som energikilde automatisk, så lenge der er kapasitet på batteriet. Dette gjelder  når temperaturen er 5 grader eller kaldere!
I vår hverdag kjører kona bare noen få kilometer til og fra jobb og motoren durer hele veien både til og fra. Det samme gjelder for kjøring til butikken.

Denne bilen er utstyrt med varmetråder også i frontruta, dette er effektivt for å fjerne frost på frontruten og behagelig da man slipper den bråkete luften på full guffe. Merkelig nok blir denne funksjonen automatisk deaktivert når det er 6 grader eller varmere. Så man kan ikke bruke varmetråder for å fjerne dugg på innsiden av ruta hvis det er mildt ute.

Bilen har god adaptiv cruisekontroll som følger trafikken på en imponerende måte. I tillegg har den automatiske nær-fjærnlys som tilpasser seg trafikken du møter på.

Vi har brukt bilen som en normal familie uten å være for opptatt av kjøremønster eller hyppighet på lading. Bilen står over natten og lader samt at den forvarmes før kjøring. Det gir 100% batterikapasitet og varm bil hver morgen. De siste månedene har temperaturen lagt fra 0 til 7 grader, dette er ikke gunstige forhold for elektrisk kjøring, så bensinmotoren har gjort sin del av jobben.
De dagene det har vært skikkelig mildt (10-12 grader) merker jeg markant forskjell på rekkevidde og det er utrolig behagelig når bilen automatisk velger elektrisitet som energikilde. Bilen er ganske pigg på småkjøring uten hjelp fra bensinmotoren, men når begge jobber sammen er bilen en ganske sprek familie-SUV med 230 hestekrefter.

 

Dette med rekkevidde er blitt ganske forvirrende for folk som skal gå over fra ren bensin eller diesel til ladbart kjøretøy, spesielt ladbare hybrider kan ha misvisende statistikker på forbruk.

Det er ofte oppgitt snittforbruk på cirka 0,15 liter per mil. Dette er helt urealistisk på langkjøring. Men totalt sett gjennom et år med hovedsakelig småkjøring vil nok dette være ganske realistisk om du er flink til å sette bilen på lading. Monterer du i tillegg ladeboks vil du kunne lade opp igjen batteriet på noen timer og være klar til elektrisk kjøring også på kveldstid.

Med fulladet batteri og temperaturer rundt 10 grader kan du realistisk regne med cirka 40 kilometer elektrisk kjøring. Dette er helt avhengig av hvor mye du guffer på med varmeapparatet og hvor pent du kjører.

Jeg har hatt bilen i tre relativt kalde måneder og kjørt cirka 3300 kilometer. På den tiden fylt 137 liter bensin, dette gir et snittforbruk på 0,4 for hver kjørte mil. Synes du dette er mye? Som forventet tenker jeg, spesielt på vinterstid. Det skal også nevnes at vi bor på Valderøya, noe som innebærer mye kjøring i undersjøiske tunneler, dette er selvfølgelig ugunstig med tanke på forbruk.

Bak rattet

Bilde lånt fra produsent

Det er behagelig å kjøre Outlander Phev og den er komfortabel slik kun en SUV kan være. Jeg har ikke testet den på langkjøring enda, men inntrykket er bra. Når batteriet er tomt går bilen som en hybrid med godt samarbeid mellom bensin og elektrisitet. Forbruk med tomt batteri ligger på cirka 0,7 per mil, dette er absolutt godkjent for en stor og tung SUV med 4×4.

Bilen er oppgitt med 230 hestekrefter, og det hele foregår så udramatisk at bilen føles litt slapp. Men så ser man plutselig at speedometer skyter fart, slik er det gjerne i store biler med litt motorkraft. Automatkassa og hybridsystemet til Outlander PHEV er svært enkel og god, da går det bra om den ikke er så “morsom” å kjøre.

Bilde lånt fra produsent

Bilen har mulighet til å trekke 1500 kilo med sitt avtagbare hengerfeste, dette burde være nok kapasitet til både båthengeren og campingvogna!

Oppsummert!

Lever Outlander opp til forventningene? Som praktisk og brukervennlig familiebil, absolutt!

Det er noen ting jeg gjerne skulle sett var annerledes, men totalt sett er dette en steike bra bil med klasseledende garanti på hele syv år. Bilen er i tillegg levert ferdig tectylert, noe som er svært gunstig med våre vinterveier som er fulle av salt.

Hadde jeg valgt Outlander igjen, nå når jeg har hatt den i 3 måneder? Ja! Jeg gleder meg til mildere dager der jeg kan nyte lenger elektrisk rekkevidde og lufte hodet gjennom takluka som er standard på S-edition.

Selv om det er “kjedelig” å velge en av Norges mest populære biler er det unektelig et steike godt valg, selv om noen ting kunne vært bedre er totalen svært gunstig . (Utstyr, størrelse, utseendet, garanti, pris)

Mitsubishi har sett seg nødt til å kjøre noen knallgode kampanjer som også jeg slo til på, det er fortsatt idag meget gunstige priser på denne bilen. Som kresen bilmann kan jeg bare gjøre en ting, og det er å anbefale Mitsubishi Outlander PHEV.