Elektrisk flerbruksbil, hvorfor ikke?

Citroen E-Spacetourer

Helgen har jeg og familien tilbrakt med nye Citroen E-Spacetourer som er en elektrisk minibuss med mulighet for å frakte 9 passasjerer. Demobilen fra Aaland var utstyrt som 8-seter med 3+3+2 løsning. Bilen var så godt utstyrt som det er mulig, med unntak av en 7-seter løsning der man kan ha et bord i midten. Vurderer du å kjøpe elbil med plass til hele storfamilien, eller rett å slett bare ønsker litt ekstra seter til rådighet når ungene skal fraktes rundt på alle aktiviteter i hverdagen, er dette et glimrende alternativ. Stort mer bil for pengene er vanskelig å få.

Utvendig

Denne bilen er et relativt vanlig syn på veien, dette er det flere grunner til. Blant annet er varebil versjonen Jumpy helt lik, bare ikke like mange vinduer bak og annen farge på skiltplata. I tillegg har flere merker nå samarbeid med PSA konsernet, dette gjør at Opel, Peugeot og Toyota tilbyr omtrent identisk bil, eneste forskjell er fronten. Enda en grunn til at bilen er vanlig å se på veien er at bilen opprinnelig har diesel/bensinmotor og har rullet på norske veier i 3-4 år allerede, det som er nytt er altså drivlinjen.

Citroen treffer bra med utseendet på fronten og er hårfint penere å se på enn de tre andre søsknene, men noen designperle kan man ikke kalle bilen. Det fremstår som en varebil på utsiden og er ikke en bil man kjøper på grunn av utseendet. Testbilen har ekstra mørke bakruter, dette er stilig, men når bilen var svart ble det vanskeligere å skille denne fra varebilene.

Man får LED-kjørelys som går horisontalt nedover ytterkantene av støtfangeren, i tillegg er det bra xenon kjørelys, fjernlysene er halogenpære.

Litt spesielt med denne bilen er at hjulene er plassert så langt bak og fram som mulig, dette gir ekstra romslig følelse innvendig, uten at det ser rart ut på utsiden.

Innvendig

Innvendig er det virkelig flott i Spacetourer, med skinninteriør, panorama soltak og god komfort er det en kjekk plass å være på biltur.

Setene i de to bakerste radene er som nevnt 3+3 seter. Alle er like brede og man kan fint plassere 6 voksne i en komfortabel sittestilling. Verdt å merke seg at bilen har isofix-feste i alle disse setene, dette gir god fleksibilitet om man har flere barn med bilstoler.

Setene kan flyttes fram og tilbake på skinner i tillegg er hvert enkelt sete mulig å regulere seteryggen om man ønsker å legge seg litt bakpå på lengre turer.

Det er veldig enkelt å ta ut setene ved behov, da er det to av setene som henger sammen og et sete som er individuelt. Dette gjør at man for eksempel kan fjerne begge enkeltsetene, ha stort og langt lasterom på høyre side, samtidig som 6 personer sitter komfortabelt.

Skinnesystemet er noe av det mest praktiske og enkleste jeg har vært borti i store flerbruksbiler, dette er jo også en avgjørende faktor, for det må være enkelt å praktisk om en slik bil skal fungere som tenkt i hverdagen.

Helt fremst i bilen er det to elektrisk justerbare og komfortable kapteinstoler med massasjefunksjon og setevarme. Førerposisjonen er oversiktlig og god.

Litt skuffende PSA svikter litt på et viktig punkt for oss som liker oss på landeveien, nemlig koppholdere. Det er nemlig bare to koppholdere foran, disse er litt smal og jeg fikk ikke plass til en normal termokopp nedi. Den typiske “Circle-K/Statoil-koppen fikk derimot plass. Det er ingen koppholdere for flaske eller annet i dørene, bare store lagringsrom. Det er også gjort plass til hele tre hanskerom. På andre seterad har man to fly-bord tilgjengelig, disse er praktiske med en stropp som kan feste ipad eller smarttelefon under kjøring.

Bilen har fire 12-V strømuttak plassert rundt i kupeen, men jeg skulle helst sett at de valgte USB-uttak isteden, for her blir det behov for mange overganger for å kunne lade telefonen eller nettbrettet.

Helt foran har man en USB-inngang som gir mulighet for Apple carplay / Android auto, det redder et ellers utdatert infotainment system. Det skal sies at det man får, er mye bedre enn sammenlignbare elektriske flerbruksbiler med unntak av Mercedes EQV, men så koster den 150-200.000kr mer.

Det er tilgjengelig et 220 V strømuttak under passasjersetet, dette er som et “vanlig” støpsel og gir mulighet til å lade PC-en eller annen elektronikk fra hjemmet.

 

Rekkevidde

Som med alle elbiler er rekkevidden alltid et stort usikkerhetsmoment, man får oppgitt et tall fra fabrikant og ofte stemmer dette dårlig med virkeligheten.

Demobilen fra Aaland var utstyrt med den største batteripakken på 75 kWh og WLTP rekkevidde på inntil 330 km. Dette måtte selvfølgelig testes i praksis, dermed ble det søndagstur til Valldalen med fire unger, tre voksne og alt tilhørende pikkpakk i bilen. Været var grått og kaldt, noe som krevde mye guffe fra varmeapparatet.

Vi startet turen fra Valderøya med fulladet batteri og estimert godt over 30 mil rekkevidde.

Vel fremme i Valldalen hadde vi lagt bak oss omtrent 12 mil med kjøring. Dette er ikke noen gunstig veistrekning for elektriske biler da man må over en ganske bratt fjellovergang fra Stordalen til Valldal. Vi lå stort sett rundt 70 km/t, var forsiktig på gassen og fikk et snittforbruk på 28 kWh/100km.

På vei tilbake var det blitt litt mildere, men allikevel følte vi for å ta et lite ladestopp og en burger på Digernes, da var det estimert 44 kilometer resterende rekkevidde, noe som ville vært nok, men det ble 5-6 minutter på hurtiglading for å unngå den verste rekkeviddeangsten.

Totalt ville bilen klart 24-25 mil, men dette er som sagt med mange personer ombord, så det er absolutt ikke så ille. Om man skulle finne på å kjøre Ålesund-Oslo ville jeg regnet med ladestopp på Dombås og Lillehammer for å komme helt fram.

Med færre passasjerer og mildt vårvær er nok 300 kilometer rekkevidde ganske realistisk.

Oppsummert

Totalt sett er det ikke mulig å få tak i en like romslig bil med høy kvalitetsfølelse for rundt 550.000 kr. Man kan få bilen helt ned mot 450.000, men da med det minste batteriet og mindre utstyr.

På grunn av avgiftsfritak er bilen veldig rimelig sammenlignet med bensin/dieselvarianter. Man må gjerne legge på 2-300 tusen for å få en slik bil med fossilt drivverk. For hverdagsbruk er rekkevidden mer enn tilstrekkelig og motoren sterk nok til at den føles sprek for å være en såpass stor bil.

Det er i tillegg mulig å hekte på en henger på opptil ett tonn, da får man mulighetene som trengs i en hektisk hverdag.

Du skal hvert fall ikke tvile på at ungene kommer til å elske bilen og det føles trygt å sitte høyt og ha med familien i en stor bil når man farter rundt.

Bilen står hvert fall fulladet og klar for prøvekjøring på Aaland i Fremmerholen.

Takk for lånet!