Renault Zoe, den perfekte “konebilen”

Jeg skal være forsiktig med å kalle det for konebil, for egentlig mener jeg bare familiens minste bil. Mange familier har behov for to biler og da er det ofte en stor og en liten som står i oppkjørselen. Slik er det hvert fall med oss, men det er jeg som ender opp med å kjøre konebilen stort sett.

Men selvfølgelig passer denne bilen ypperlig for de fleste, med god rekkevidde, sprekt design og rimelig pris blir nok mange fristet til å velge ZOE.

Litt tøffere utvendig, men fortsatt gjenkjennelig

Zoe har fått en bra oppfrisker med nye frontlykter i stilig LED-design. Fronten har blitt mer sporty og appellerer nok til en bredere kjøpergruppe nå enn før.

 

Som nevnt er det ikke noe drastisk som har skjedd med utvendig design, men Renault treffer bra på de små detaljene som er endret og har klart å gjøre bilen mer tiltalende.

Rumpa er nærmest identisk, med unntak av nytt LED-design på lyktene. Selv om de har akkurat samme form som de gamle, er det et helt annet uttrykk med stilige led striper.

 

Dette er topputgaven EDITION ONE, men det er lite som skiller denne fra de billigere utgavene LIFE, ZEN og INTENS om man ser bilen utvendig. Det eneste er vel litt mørkere bakruter og andre felger.

På innsiden er forskjellene derimot merkbare!

 

På innsiden skjer det ting!

Det har skjedd viktige ting i kupeen på nye ZOE. Blant annet har de satt inn en stor touchskjerm og et glimrende intuitivt infotainmentsystem som har apple carplay og alt annet man forventer i 2020.

Dette er EDITION ONE med blant annet skinninteriør, bose-stereo og ryggekamera. Denne bilen har en prislapp som såvidt bikker 300.000, men det er fortsatt mye bil for pengene. Den rimeligste utgaven er omtrent 50 lapper billigere og har masse utstyr konkurrentene ikke kan vise til. Jeg ble blant annet begeistret for det geniale nøkkelkortet som føler at du nærmer deg bilen. Da låser den seg opp helt automatisk uten at du behøver å gjøre noe som helst. Nøkkelen kan ligge i lomma, eller vesken for den del.

Sittekomforten er ingenting å utsette på. Faktisk har fireåringen savnet denne bilen etter vi leverte den tilbake. Han synes det var kjekt å sitte så høyt. Og det har han helt rett i at han gjorde, for man setter seg inn og ikke ned i ZOE. Med bakovervendt bilstol ble det litt begrenset plass foran, men det fungerte helt greit. Denne bilen har jo faktisk tre isofix fester, noe som er praktisk når stolene til barn helt opp i 10-12 års alderen helst skal festes i isofix-base.

Bagasjerommet er overraskende stort, men bilen er jo liten av størrelse og det begrenser selvfølgelig. Det er dypt og stort nok til all hverdagsbruk. Litt upraktisk at hifi-anlegget har en sub som er plassert midt i bagasjerommet, ikke veldig integrert løsning der altså…

 

Å kjøre nye ZOE

Dette er en komfortabel og lettkjørt bil som føles frisk og moderne. Velger du INTENSE eller EDITION ONE får du 135 hk mot 108 hk i de to laveste utstyrsnivåene. Bilen har oppgitt 395 km WLTP, men dette er kun de billigste variantene som klarer. Siden man har andre dekk på toppmodellene går dette ut over rekkevidden og man mister 10 km.

Jeg lånte en ZOE med 135 hk og den føltes sprek. Det er en litt voldsom “uling” ved kjøring i 30km/t eller saktere. De fleste vil nok syntes at lyden er rar i starten, men man blir nok vant til det. Lyden er der for at myke trafikanter skal høre bilen komme, men jeg kunne helst vært foruten.

ZOE har mye imponerende elektronikk, men en ting har de glemt å oppgradere, nemlig cruisekontrollen.

Bilen har ikke adaptiv cruisekontroll og bremser heller ikke på ladingen i nedoverbakke. Vil man bremse med lading må du gjøre dette manuelt. Skulle ønske bilen på egenhånd klarte å holde bilen i fartsgrensa også ned lange bakker. Jeg pendler gjennom to undersjøiske tunneler og er blitt glad i å bruke cruisekontroll, da ble dette et irritasjonsmoment.

Nye ZOE har fått en svært viktig oppgradering jeg ikke har nevnt enda, og det er ladingen. Nå kan nemlig denne bilen hurtiglades og bruke vanlig stikkontakt. Det kunne man ikke med gamle Zoe og måtte ha en hjemmelader som hadde omformer slik bilen fikk riktig strøm. Dette er nå historie og bilen kan hurtiglades med CCS-kobling eller type 2 strømkabel.

Oppsummert

Selv om nye ZOE ikke ser så veldig ny ut, er det under panseret og på innsiden skjedd såpass mye at jeg mener dette er et av de beste kjøpene man kan gjøre om man er på jakt etter ny elektrisk bil med god rekkevidde. Med denne bilen skal man klare å kjøre Ålesund-Trondheim uten ladestopp, hvert fall på sommeren. Når bilen i tillegg kan hurtiglades på det stadig voksende ladenettet her til lands, vil man sjelden ha behov for noen flere biler. Negative sider ved ZOE er ingen hengerfeste tilgjengelig og man har heller ikke lov til å ha taklast. Dermed er dette en dårlig bil om du vil ha med skiene på hytta.

Man får mye utstyr i denne bilen, faktisk er det kun cruisekontrollen som ikke holder mål, ellers er alt skikkelig oppgradert og har god kvalitet på det meste.

Bilen står inne på Motorforum og Renault-selger Cecilie er klar med antibac og plasthansker i disse corona-tider. Det er skjedd mye med denne bilen og man burde absolutt ha ZOE på lista om man er på jakt etter rimelig elbil med god rekkevidde.