Testet nye Nissan Leaf 2018!

Norges mest populære bil så langt i 2018 er en Nissan og er hel-elektrisk, det hadde fått bra odds for fire-fem år siden. Men det er ikke uten grunn så mange velger å kjøpe nye Nissan Leaf, for det er en velbygd og meget solid bil på de aller fleste områder.

 

Pris testbil: 345.000kr 

img_1314

Innvendig

Nissan har hatt et ganske pent interiør i mange år på de fleste modellene sine, og nye Leaf er intet unntak. Testbilen er en velutstyrt Tekna variant med skinninteriør(delskinn i seter) og høy komfort.

Kvalitetsfølelsen er god over hele linja, uansett om man er passasjer eller sjåfør er det en meget behagelig opplevelse å være i nye Leaf.

Dette er en romslig bil, men takhøyden i baksetene var litt lav for meg på 187cm.

img_1305img_1306img_1309img_1324

Jeg har tidligere vært litt kritisk til at Nissan sine infotainment system virker å være utdaterte, men ikke i nye Leaf. Her er responsen i touch-skjermen meget god og man har støtte til de fleste tilkoblingskilder man forventer i 2018, inkludert Apple carplay.

img_1311img_1310

Setene i Leaf er svært myke og gir god sidestøtte, spesielt i framsetene. Men også baksetene får litt luksus med varme i rumpa.

Stort bagasjerom som sluker både barnevogn og det meste man skulle ha behov for.
Her finner man også en SUB fra BOSE, stereoanlegget i testbilen var det ingenting å utsette på.

img_1307

Video av bilen innvendig

Utvendig

Nye Nissan Leaf har fått seg en etterlengta oppgradering også utvendig. Det er jo åtte år siden den kom på markedet, og i syv av de årene har den sett nærmest helt lik ut, eneste forskjell er at rekkevidden har økt med årene.
Da gjør det godt med stilige LED-lys både foran og bak og et design som er sporty og tøft.

Bilen er ikke noe spesielt blikkfang på veien i 2018, men det er vel heller ikke målet når man kjører en Leaf.

img_1318img_1320img_1322

Mørk tonede ruter og svarte detaljer rundt om på bilen er med på å gi bilen et mer sporty uttrykk enn tidligere.

Video av bilen utvendig

Bak rattet

El-biler er vanligvis enkle å kjøre, med automatgir og jevnt gasspådrag klarer de fleste å sette seg bak rattet uten store problemer. Nye Leaf er dog den mest lettkjørte bilen jeg noen gang har kjørt. 

Grunnen til det er flere, men det starter med en snerten liten girspake som er plassert der man forventer den skal være, midt i konsollen. Denne drar man enkelt fram eller bak, avhengig av i hvilken retning du skal kjøre. Når du slipper spaken spretter den tilbake i posisjon. Denne funksjonen var særlig praktisk når man skifter mye mellom girene ved for eksempel lukeparkering.

Testbilen hadde et flott 360 graders parkerings kamera som gav meg full oversikt over omgivelsene. Med kamera både foran å bak ble det en lek å parkere hvor som helst.

Leaf har glimrende kjøre-assistenter som adaptiv cruisekontroll, filskifte varsling og mye mer. Nissan har lenge manglet en skikkelig adaptiv cruisekontroll, men når det endelig er kommet, er det noe som funker og har god flyt med trafikken.

Den praktiske og realistiske rekkevidden er cirka 28 mil, noe som skulle holde for de aller fleste, selv om det er eneste bil i huset.

Motoren er på 150 hestekrefter og føles ganske så sprek når man tråkker gassen i bånn.

img_1308

Fem grunner til å kjøpe

  1. El-bil med god rekkevidde
  2. Rimelig pris (fra 275.000)
  3. Familievennlig
  4. Lett  å videreselge om man får endret behov
  5. Lettkjørt og gode kjøre-assistenter

img_1315

Hvem passer denne bilen for?

Perfekt nummer 2 bil for familier med små barn i barnehage og skole.

Stor nok plass både for familier og single

Folk som har tilgjengelig lading  hjemme.

img_1321

Hva kan bli bedre?

Kupeen føles litt lav og hodet tar opp i taket når man er 187cm høy og sitter i baksetet.

Savner mulighet for ski-luke i baksetet og soltak. Bilen er heller ikke mulig å style hverken utvendig eller innvendig nevneverdig. Det gjør at de fleste Leaf på veien ser ganske like ut.

img_1328

 

Konklusjon

Nissan Leaf er Norges mest solgte bil, uansett drivlinje. Det er oppsiktsvekkende og vekker nok nysgjerrigheten til enda flere kjøpere. Nissan Leaf har alltid hatt et godt rykte, og når den nå er blitt ny og forbedret på alle fronter, er resultatet glimrende!

Denne bilen er praktisk med nok plass i bagasjerom, baksete og framsete. Den har god nok rekkevidde med oppimot 30 mil realistisk rekkevidde. Den er svært godt utstyrt og man får mye bil for pengene!

Leaf er en forutsigbar og god bil som vil fortsette å renne ut av dørene hos Vestlandske, det er bare å hive seg på lasset og investere i dette meget gode og fornuftige bilkjøpet!

img_1326

Hva med Nissan Leaf?

Nissan Leaf er el-bilen det er flest av i Norge. Den selger som varmt hvetebrød og kom helt ny i 2018. Den har vært på markedet siden 2011, det vil si at man finner veldig mye bra biler på bruktmarkedet.

De første årene 2011-2013 var nesten alle Leaf likt utstyrt med stoff interiør og hadde det meste man behøvde. Blant annet ryggekamera og et infotainment system som funker svært bra. Bluetooth er standard.

Bilderesultat for nissan leaf

Det Leaf mangler på eldre modeller er dab radio. Men dette kan man erstatte med å bruke nettradio gjennom telefonen, det funker helt flott!

I 2013-14 kom det flere utstyrsvarianter til Leaf. Se gjerne etter modeller med «tekna» i betegnelsen. Da får man skinninteriør, bose anlegg og en flott parkeringsassistent med 360 graders kamera rundt bilen.

Bilderesultat for nissan leaf tekna interiør

Jeg har pratet litt med Nissan selgere som mener bastant at batteriet, altså bilens motor, vil mest sannsynlig overleve bilens levetid. Det er betryggende å høre, og foreløpig er det ingen ting som tyder på noe annet. Men så finnes det ikke statistikk på slike biler som er eldre enn 7 år. 

I 2016 kom en oppgradering på batteripakken i Leaf. Da økte rekkevidden til 25 mil, eller rettere sagt 17-19 i realistisk rekkevidde. Da ble det også åtte år garanti på batteriet, før dette var det “kun” fem år. Dermed bør man vite at alle biler med mindre batteri enn 30 kWh har fem år garanti, verdt å sjekke om man vurderer å kjøpe brukt Leaf. 

Jeg har prøvekjørt en 2013 modell som var himmelblå med lyst stoff interiør og ble imponert. Bilen var bikket 60.000 km, men den føltes like tight og fin som en ny bil. Svært komfortable seter og utrolig god bakseteplass. Perfekt nr 2 bil om man har behov for barnestoler i baksetet, eller bare ønsker en godt utstyrt bil til en rimelig penge. Man får en strøken, fem år gammel Leaf til rundt 100.000kr. Da har den forventet rekkevidde på 8-10 mil om vinteren, og 13-15 mil på sommeren. 

Bilderesultat for lys blå leafBilderesultat for nissan leaf interiør

 

Som nybil er nok Nissan Leaf ett av de mest fornuftige kjøpene man kan gjøre. Idag får du en topputstyrt bil til rundt 300.000 kroner. Går du for en “billig-versjon” kan du presse prisen ned mot 270.000 kroner, det er rimelig for en bil med nesten 30 mil rekkevidde. 

Jeg har tidligere testet nye Leaf, men det var når jeg skrev motorblogg i wordpress. Skal få lagt ut testen også på blogg.no.

Bilderesultat for nye leaf

Bilderesultat for nye leaf interiør

 

Nissan Leaf er virkelig en bil man kan gjøre et godt kjøp på, både som ny fra forhandler eller som en rimelig og praktisk bruktbil.

 

Her er et par tre gode alternativ til brukt Leaf: 

https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=135020152

https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=134287179

https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=133833371

 

*Alle bilder er hentet fra Nissan sine nettsider. 

Ja vi elsker elektriske biler!

Elektriske biler er best! 

 

Bilmarkedet har hatt en drastisk og unik utvikling her til lands de siste 4-5 årene. Det kommer stadig flere el-biler på markedet og norske myndigheter  har gitt store fordeler ved å velge miljøvennlige biler. Mange er uenig i akkurat dette, at el-biler faktisk er miljøvennlige, men den får vi ta en annen gang. 

Den første kommersielle modellen som ble starten på den elektriske galskapen som foregår, var Nissan Leaf. Denne bilen kom i 2011 og solgte relativt bra. Den gang var folk, naturlig nok, skeptisk til dette med elektriske biler. Faktisk var den ikke blant de 15 mest solgte modellene her til lands, det første salgsåret. 

Bilderesultat for nissan leaf 2011

Leaf hadde en reell rekkevidde på 8-10 mil om vinteren og 13-15 mil om sommeren

 

Hvem kjøper el.-bil? 

La oss hoppe fram til 2018. Jeg sitter på Valderøya utenfor Ålesund og skriver dette innlegget om el-biler. Det finnes ikke en bomstasjon i mils omkrets. Allikevel skal jeg forklare hvorfor man burde satse elektrisk. 

i tiden før Tesla kom og revolusjonerte rekkevidden til el-biler, var det vanlig med 10-15 mil rekkevidde. Samtidig var det, spesielt i en mellomstor by som Ålesund, stor mangel på offentlige ladepunkt. Dette begrenset mulighetene for el-bil kjøperne, dermed ble det for de fleste en bil nummer to som var aktuelt. 

I storbyer med bomstasjoner på annethvert gatehjørne og tilgang på kollektivfeltet i rush-tiden skjønner jeg veldig godt at elektriske biler ble automatisk attraktivt, men selv uten disse fordelene mener jeg at elektriske biler er mest gunstig. 

I dag har vi mange spennende og ulike modeller tilgjengelig på det elektriske bilmarkedet. Har man tykk lommebok og ønsker en premium bil kan du satse på Tesla eller for eksempel Jaguar sin nye i-Pace. Sistnevnte har jeg testet, fantastisk bil! Det kommende året er det to premium merker med spennende elektriske nyheter. Mercedes EQC og Audi E-tron, begge kompakt SUVer som nok blir populære her til lands. 

Bilderesultat for mercedes eqc

Bilderesultat for audi e tron

 

Tilbake til det jeg pratet om, nemlig grunnen til at folk vil ha seg el-bil…

Jeg har selv eid en liten VW E-UP i snart tre år. Noe som vil være ny rekord for meg med tanke på å beholde samme bil over tid. 

Denne lille fantastiske bilen koster ikke mer enn 210.000kr ny og har alt vi behøver for en bil nr 2. Siden jeg eier en el-bil selv, føler jeg meg greit kvalifisert til å begrunne hvorfor det er bra med elektrisk. 

Min bil er av “gamle typen” med begrenset rekkevidde. Nå på vinteren klarer jeg ikke mer enn 7-8 mil på en full tank med strøm, om jeg bruker varmeapparat og annen elektronikk normalt. Kan selvfølgelig velge å skru av alt dette og komme meg noen mil lenger, men det er ikke nødvendig i mitt tilfelle. Vi har også en dieselbil med god plass til barnevogn og alt annet vi behøver i hverdagen. 

For å gjøre det konkret skal jeg peke på tre grunner til å kjøre elektrisk, sett vekk fra bompenger og kollektivfelt, for det har vi (nesten)ikke på Sunnmøre.

 

1. Billigere i hverdagen 
Å fylle en tank med elektrisitet er mye billigere enn både bensin og diesel. Jeg har søkt litt på nettet for å finne fakta på forbruk med elektrisitet, der er mye interessant lesing etter et kjapt google søk. Faktisk bruker en el bil cirka 2 kroner per mil, da har jeg rundet oppover! En gjerrig dieselbil ligger på 8-10 kroner per mil. Dermed sparer jeg, som har 5 mil kjøring til og fra jobb, 40 kroner per dag på å ha elektrisitet i tanken. 

 

2. Garanti

Nesten alle el-biler på markedet blir solgt med 8(!!) år garanti på batteriet, altså motoren. Det vil si at man kan, etter åtte års bruk, dra inn på merkeverksted og få bilen sin sjekket. Er ikke batteri kapasiteten minimum 80% av ny, får man ny motor på reklamasjon. Slå den! 

 

3. Rabatter

Norge er et miljøbevisst land. Selv om el-bilistene skulle miste rettigheter til kollektivfelt og gratis bom, vil det nok alltid være billigere med elektriske biler. På ferger er det allerede en stor rabatt på å kjøre elektrisk, lav årsavgift på bilen og man sparer penger på forsikringen. 

 

Men det må sies at der er ting jeg ikke liker med elektriske biler…

iIngen motorlyd, for en bil interessert person er det kjekt med litt brumming fra panseret. 

Få el-biler har mulighet for hengerfeste. 

På Sunnmøre finnes det få offentlige ladepunkt, enda færre hurtigladere. Dermed må man lade hjemme og planlegge kjøringen nøysomt. Det slipper man med fossilt drivstoff, det er jo bensinstasjoner overalt!

 

De neste innleggene på bloggen skal jeg fokusere litt på elektriske biler. Hva er egentlig på markedet og hva bør man satse på? Det skal jeg gi deg en liten pekepinn på. 

 

FØLG MED! 

 

Prøvekjørt! HONDA CR-V 2018 193 hk CVT

Komfortabel SUV med enormt bagasjerom!

Forrige helg var jeg innom Aaland bil igjen og fikk låne helt ferske Honda CR-V ett par dager. Den ble lansert nå i høst og har blitt bedre på de fleste områder. 

Mange norske familier har eid en CR-V og grunnen til det er flere. Mange liker nok det kjente og kjære ved bilen. Det er nesten som den føles norsk, selv om den selvfølgelig er Japansk.  

Demobilen på Aaland er godt utstyrt med skinninteriør, glasstak og en sprek 193 hesters bensinmotor som drives av en trinnløs automatkasse.

 

Hvordan er den på innsiden?

Honda CR-V er en folke-SUV som er bygd for å brukes. Med firehjulsdrift kommer du deg lekende opp på hytta, selv øverst i hyttefeltet. Nå har bilen blitt så fin på innsiden at jeg nesten var litt bekymra for å ta med kaffekoppen på tur.

Interiøret er virkelig blitt flott og stilrent. Det føles rett og slett ut som en premium SUV med den gode komforten og imponerende støydempingen. Setene er meget komfortable og lekre i skinn, dette er et must om du kjøper denne bilen! 

Ellers har Honda et relativt nytt aktiv info display som man kan justere slik man vil ha det selv, her snakker vi digitalt speedometer og god oversikt over nødvendig informasjon mens man kjører. Infotainment systemet er litt treg respons på touch skjermen, denne er nok noen år gammel og hadde forventet bedre fra Japaneren. 

Det skal dog nevnes at man har alt av tilkoblingsmuligheter, som apple carplay, bluetooth, ja faktisk også HDMI inngang er tilstede. Uten at jeg helt skjønner hva HDMI inngangen skal brukes til. 

Bagasjerommet er enormt og sluker lett de fleste barnevogner på markedet, selv tvillingvognen til naboen hadde jeg små problemer med å få plass til. 

Honda skryter av at nye CR-V har større bakseteplass enn før. Jeg kan hvert fall bekrefte at baksetene er svært romslig og hadde god plass til begge mine to bilstoler, som er bakovervendt. 

 

Stilig og velkjent utseendet

Som nevnt så har mange nordmenn kjøpt CR-V de siste 20 årene, og de er nok glad i denne bilen fordi Honda er flink til å ta vare på tradisjoner. Det er en bil man kjenner igjen, selv om den stadig blir fornyet med årene. Dette er nok dragkraften for mange potensielle kjøpere av denne bilen. Jeg har alltid hatt sansen for det røffe utseendet til CR-V og liker det godt i 2018 også. 

Fronten er gjenkjennelig med den store H-en midt i grillen. 

 

Denne SUV-en er rett og slett en pen bil å se på, er det ikke?

Man kan se at Honda er glad i sin karakteristiske H, fronten og bakenden vokser nærmest ut av merket. 

 

Bak rattet på CR-V

Som nevn tidligere er det svært komfortabelt å kjøre denne bilen. Man sitter høyt, har god oversikt. Setene er komfortable og det meste er egentlig upåklagelig. 

Honda har utviklet en meget god adaptiv cruisekontroll som følger trafikken sømløst, spesielt sammen med den behagelige trinnløse automatkassen. 

Denne bilen har faktisk nærmere 200 hestekrefter, men den føles ikke nevneverdig sprek. Det er fordi Honda sin nye CVT-automatkasse er trinnløs og pådraget blir derfor veldig jevnt og behagelig.

 

Funker den som familiebil?

 

Honda CR-V er og blir en familie favoritt. Det eneste som mangler på denne bilen er mulighet til å koble den i stikkontakta. Ellers har den alt som skal til for å fylle en hver families behov, sett at du ikke har behov for tre bilstoler i baksetet. 

Man har det rett og slett veldig fint i denne bilen og jeg kan med hånda på hjertet anbefale den som familiebil. Er du på budsjett kan du droppe 4×4 og få den for litt over 400.000, det er mye bil for pengene! 

Ta en titt på Youtube videoen av bilen, så blir du enda mer kjent med nye CR-V

Slik får du solgt bilen i en fei!

Hvorfor selge bilen selv

Det kan være mange grunner til at man skal ha seg ny bil, for de fleste er det endret behov eller at bilen er gammel og utslitt. Andre, som meg selv, blir lei av bilen etter noen år og ønsker noe nytt. Uansett hva som er grunnen til at man skal kjøpe seg ny bil, så må den andre i de fleste tilfeller selges.

Egentlig er det ikke noe vanskelig å få solgt bilen sin, for det er utallige måter å bli kvitt den. 

Det første man må gjøre når avgjørelsen er tatt om at bilparken skal oppgraderes er å finne ut hvilken bil man har lyst å kjøpe, og hvor man skal kjøpe den. Svært mange kjøper ny eller brukt bil av forhandler. Det er den tryggeste løsningen da nye biler har full garanti, og bruktbilene er nøye gjennomgått før salg. 

Faktisk får man ofte et halvt år garanti på bilen, selv om den er eldre enn den vanlige garantitiden på fem år. 

Som om ikke dette var fristende nok tilbyr mange forhandlere innbytte på din gamle bil, det vil si at du selger den gamle bilen til forhandleren som du skal kjøpe ny av, så slipper man stresset med å lage salgsannonse.

Hvorfor skal du egentlig bry deg med å lage privat salgsannonse og selge bilen selv da? Når forhandleren kan ordne alt for deg? 

Jo for det handler om økonomi og hva man faktisk får for sin gamle bil. 

Faktum er at forhandleren setter en verdi på bilen din som er under markedsverdi, slik at de skal kunne tjene noen kroner, også på å selge den. 

Hvis du for eksempel har en pent brukt bil og sjekker finn.no hvor den ligger i pris, vil du nok bli skuffet over innbytteprisen hos forhandleren. Har bilen en verdi på 150.000kr er det nok realistisk å tenke at forhandleren tilbyr rundt 100.000,

Derfor mener jeg at det beste er å selge bilen selv, selv om det kan være en frustrerende tålmodighetsprøve. 

 

Hvordan lage en god annonse.

i 2018 finnes det flere plattformer å selge bil på, den vanligste er finn.no, men det koster penger å legge ut bilen her. Legger du ut bilen for 50.000kr eller mindre koster det 250kr for en annonse i 30 dager. Har bilen en høyere verdi enn dette må man minst ut med 400kr for å få lagt annonsen ut på nett. Betaler du noen hundrelapper ekstra for å bli profilert og havne øverst på søkelisten kan det fort sette fart i salget. 

Man må altså regne med å bruke litt penger for å bli kvitt bilen, da kan det fort bli fristende å ty til innbytte hos forhandleren igjen, men husk at da taper du mest sannsynlig titusenvis av kroner.

Det første man må gjøre er å vaske bilen innvendig og utvendig for å ta fine bilder. Bildene i annonsen er noe av det viktigste. Da kan det være en god ide å se litt på andre annonser for å få ideer til hvordan å ta gode bilder. Det er viktig å ta bilder av bilen både utvendig og innvendig. Skal du lokke en kjøper fra annen by, som ikke har mulighet til å komme å se på bilen før eventuelt kjøp, er en grundig og ærlig annonse avgjørende. 

Tekst, bilde og faktisk video, er alle tre faktorer som hjelper en eventuell kjøper å bli kjent med bilen din. 

Bilde av bilen utvendig

Finn en fin plass å ta bilde av bilen.

Ta bilde av bilen fra alle hjørner, husk å ta nærbilde av eventuelle skader eller merker. Viktig med en ærlig annonse.

 Kan godt ta noen detalj bilder som skiller seg ut på bilen. Som her på lyktene til nye DS7!

Ta bilde av bilen på sen ettermiddag eller kveld, når ikke solen skinner så sterkt. I sol blir bildene fort dårlige. Overskyet er perfekt vær å knipse bilde.

Ta et bilde fra litt avstand.

 

Bilder av bilen innvendig

Når man tar bilde av bilen innvendig er det enda viktigere med lysforholdene. Sol er verste fiende, da viser hvert eneste støvkorn og bilen ser fort skitten ut på bildene.

Her har jeg parkert bilen i skyggen fra en bygning, men man kan se på bildet at sola lyser allikevel opp skitt på gulvet.

Når jeg lånte Kodiaq var det også sol, da var det utfordrende å ta gode bilder av interiøret. 

Viktig å få med detaljer som her på Octavia RS. Med kule sportsseter og panorama soltak

Her er bagasjerommet på enormt romslige Kodiaq, her kunne man også lagt en barnevogn for å vise hvor god plass det er.

S-Max har solgardiner i bakdørene, dette er en detalj barnefamilier setter pris på, viktig å få med slike detaljer i en salgsannonse. 

Her er bildet tatt når det var overskyet, da kommer detaljene i interiøret fint fram.

Mange er ute etter bil med plass til bilstol, da er det ikke dumt å ta bilde av baksetet med dette montert. 

 

Tekst og info

Finn.no har en mal man fyller ut utstyr og en egen boks med fritekst man kan skrive litt om bilen. 

Det er viktig å få med service detaljer og hvordan bilen er vedlikeholdt. Ingen forventer at en 5-10 år gammel bil skal være som ny, derfor er det viktig å nevne slitasje som kan ha oppstått gjennom årene, uten at annonsen skal framstille bilen på en negativ måte. Det kan for eksempel stå slik: 

Pent brukt stasjonsvogn som er fulgt alle servicer. Har noe steinsprut på panseret og støtfangeren, men ikke mer enn det som er normalt for en bil som er 5 år. Har en liten ripe etter uhell med sykkel, dette kan dere se på bildet.

Altså viktig å være ærlig å ikke skjule noen ting, for da blir det dårlig stemning om noen reiser langveisfra og bilen ikke er slik annonsen skulle tilsi. 

 

Video

Finn.no har lagt inn en egen bolk for video. Dette er en glimrende mulighet til å vise fram og fortelle om bilen man skal selge. Du kan se eksempel på en video jeg har laget av testbilen Honda CR-V. 

 

 

Kjøpskontrakt

Husk å lage privat kjøpskontrakt mellom deg og kjøper. Denne kan man enkelt lage på NAF sine hjemmesider. Bare å google “kjøpskontrakt bil” så finnar man maler som er bare å fylle ut. Ikke glem selges som den er!

 

Skal du selge bilen? Kanskje jeg kan hjelpe deg med bilder og tekst. Send meg en mail eller kommenter her ved interesse.